Sprawy cywilneSprawy spadkoweEgzekucja komornicza a dziedziczenie – czy Twój spadek po rodzicach podlega zajęciu?
Tak, Twój spadek po rodzicach podlega zajęciu w egzekucji komorniczej, bo odziedziczony majątek staje się Twoją własnością. Komornik może go zająć na podstawie tytułu wykonawczego, a przepisanie majątku na bliskich wierzyciel może podważyć skargą pauliańską z art. 527 KC. Na nieprawidłowe czynności komornika możesz złożyć skargę do sądu rejonowego w ciągu tygodnia (art. 767 §...








