Sprawy spadkoweRodzice zapisali Ci spadek? Sprawdź, czy małżonek może rościć do niego prawa!
Małżonek co do zasady nie może rościć sobie praw do spadku po Twoich rodzicach, bo według art. 33 KRO spadek wchodzi do Twojego majątku osobistego. Wyjątki są dwa: spadkodawca wyraźnie postanowi w testamencie inaczej albo w spadku są przedmioty zwykłego urządzenia domowego służące obojgu małżonkom, które według art. 34 KRO wchodzą do majątku wspólnego.






